Søvnguidens Søvnblogg

MUNNTAPING; HJELPER DET EGENTLIG SØVNEN DIN?

søvnguiden May 12, 2022
illustrasjon_av_mann_med_tape_foran_munnen

Hvor ofte puster du gjennom munnen om natten? Det er kanskje ikke alltid lett å si om du gjør det, med mindre du opplever noen av de avslørende tegnene på munnpust når du sover. Noen av disse kan omfatte munntørrhet eller sår hals.

Å puste gjennom munnen mens du sover kan virke generelt ufarlig - eller til og med nødvendig noen ganger. Vi har alle slitt med å få en god natts søvn med en tett nese. Men hvis du ofte våkner opp med en tørr munn eller sår hals, lurer du kanskje på hvordan du skal trene deg til nesepust om natten.

Munntaping – en helsetrend som virkelig har skutt fart den siste tiden. Men hva er munntaping? Fungerer det faktisk, og er det trygt? La oss ta en titt.

 

Hva er munntaping?

Munntaping har kommet inn i den offentlige bevisstheten takket være en populær bok av James Nestor. Det kalles Breath: The New Science of a Lost Art. I sin bok utfører Nestor en rekke pusteeksperimenter for å sammenligne nesepust kontra oral pust. Et av disse eksperimentene var munntaping.

Munntaping er akkurat slik det høres ut – ved hjelp av kirurgisk tape for å teipe munnen lukket. Det høres kanskje ekstremt ut, men det brukes til å oppmuntre til nesepust mens du sover – eller puster gjennom nesen. Personer som praktiserer denne behandlingen hevder at den kan behandle en rekke helseproblemer forbundet med munnpust mens du sover. Noen av disse inkluderer:

 1. Snorking
 2. Dårlig ånde
 3. Munntørrhet eller sår hals
 4. Sliping av tennene (bruxism)
 5. Orale helseproblemer – som tannkjøttsykdom og tannråte
 6. Sammen med disse kan munnpust gi ytterligere ubehagelige bivirkninger som natthoste, forverrede astmasymptomer og til og med høyt blodtrykk.

Ved å teipe munnen lukket før sengetid, oppfordrer du deg selv til å puste gjennom nesen mens du sover. Selvfølgelig er dette fordi med munnen teipet lukket, kan du fysisk ikke puste gjennom munnen slik at du skifter til nesepust. Hvis du skal teipe munnen din før sengetid, er det spesifikke måter å gjøre det trygt som jeg vil diskutere om kort tid.

 

Gjør folk faktisk dette?

Ja! Selv om det definitivt høres ut som en bisarr løsning, sverger mange mennesker ved munnteip for en bedre natts søvn.

Mer nylig har det fått trekkraft på sosiale medier. Men som mange av sosiale mediers virale trender, kan det være vanskelig å tro. Så er det noen sannhet i denne påstanden, eller er det noen skjulte farer?

De potensielle fordelene med munntaping

Det har ikke vært mange studier på munntaping ennå, så noen nåværende bevis er rent anekdotiske. Imidlertid indikerer mange av disse påstandene at munntaping for søvn kan redusere helseproblemer forårsaket av milde apnéer, og forhindre tannhelseproblemer. Det kan også være svært nyttig for å forhindre snorking, munntørrhet og noen bihuleproblemer.

Ifølge en studie fra tidsskriftet Healthcare påvirker munnpust under søvn direkte din orale helse og atferdshelse. Effekten den har på atferdshelsen din er imidlertid uklar og det er behov for mer forskning.

Ifølge andre studier, inkludert en publisert av Case Reports i Otolaryngology, kan munnpust hos barn påvirke veksten. Mer spesifikt kan det potensielt påvirke deres kraniofaciale vekst og ha negative effekter på deres mentale utvikling.

Er munntaping trygt?

Vi har alle sett TV-serier eller filmer der noen har fått munnen teipet lukket med teip, og det ser aldri behagelig ut. Det er fordi det ikke er det - spesielt hvis du gjør det feil.

Å tappe munnen lukket kan gi noen ubehagelige bivirkninger, og potensielt noen reelle farer. Noen av disse kan omfatte:

 1. Smerter mens du fjerner båndet , spesielt hvis du har ansiktshår.
 2. Irritasjon på eller rundt leppene.
 3. Engstelse. Å ha tape på munnen kan være stressende!
 4. Pustevansker – spesielt hvis du opplever nesetetthet.

Munntaping kan gjøres trygt - men det er viktig å bruke god dømmekraft hvis du bestemmer deg for å gjøre det. Unngå å teipe over ansiktshår, ødelagt eller irritert hud etc. Fjern munnbåndet forsiktig for å unngå ytterligere irritasjon. Hvis du blir engstelig eller stresset mens du bruker munnbånd, fjern det.

For best resultat, bør du ikke sette et stykke tape horisontalt over munnen. Plasser i stedet en liten stripe vertikalt i tråd med septumet ditt. Septumet ditt er brusk i nesen din som skiller neseborene dine.

Hvis du vil øve på munntaping, anbefaler jeg at du bruker 3M medisinsk tape. Det er billig og effektivt , så det er ikke nødvendig å bruke andre potensielt dyre spesialitet søvn tape.

Viktig merknad: Munntaping bør kun praktiseres av voksne. Teip aldri barnets munn, eller la barnet øve på munntaping.

Når du IKKE bør tape munnen

Nå som du vet at munntaping kan være trygt når det praktiseres riktig, la oss ta en titt på en situasjon når du ikke bør tape munnen for bedre søvn.

Du bør bare bruke munntaping for søvn hvis du har blitt testet for søvnapné og ikke har lidelsen. Dette er fordi søvnapné er en ofte udiagnostisert søvnforstyrrelse. Faktisk er omtrent 90 prosent av folk som sannsynligvis har søvnapné udiagnostisert!

Søvnapné er en svært alvorlig søvnforstyrrelse som forårsaker flere pauser eller stopper i pusten mens du sover. Disse pausene og redusert oksygennivå i kroppen din kan påvirke helsen din negativt på en rekke måter. Og med så mange mennesker med lidelsen potensielt udiagnostisert, gjør det dem enda mer sårbare for disse helseproblemene. For å nevne noen, søvnapné kan øke risikoen for forhold som:

 1. Kardiovaskulær sykdom
 2. Fedme
 3. Høyt blodtrykk
 4. Diabetes

Så hvor spiller munntaping inn? Hvis du ikke vet om du opplever søvnapné symptomer,  kan munnteiping faktisk maskere symptomene dine og gjøre det vanskeligere å vite at noe er galt.

Så før du vurderer å prøve munnteip, må du sørge for at du ikke har søvnapné. Hvis du har noen av følgende symptomer, sørg for å snakke med legen din eller en søvnekspert. Det kan være forskjellen mellom en annen natt med forferdelig søvn eller en natt med foryngende hvile.

 • Høy snorking, hoste eller gisping under søvn.
 • Føler seg utmattet om morgenen, selv etter en hel natts søvn, er dette et tegn på dårlig søvnkvalitet.
 • Overdreven søvnighet på dagtid.
 • Det tar mer enn 30 minutter å sovne, og våkne minst en gang i løpet av natten
 • Våkner tidligere enn du vil

Hvordan få bedre søvn - spesielt når munntaping ikke er et alternativ

Hvis munntaping er uavbrutt for deg , eller bare virker for ubehagelig å prøve - ikke bekymre deg. Det er måter å få bedre søvn uten å teipe munnen. La oss ta en titt på noen av disse måtene.

Tren kroppen din. Fysisk trening kan forbedre søvnkvaliteten, bidra til å lindre stress og redusere alvorlighetsgraden av søvnforstyrrelser som søvnløshet. For å lære mer, sjekk ut artikkelen min om emnet!

Tren lungene. Pusteøvelser kan ikke bare styrke lungekapasiteten din, men de kan også bidra til å senke blodtrykket og redusere søvnapnésymptomer.

Unngå koffein og alkohol før sengetid. Alkohol kan slappe av i tunge- og halsmuskulaturen, noe som kan føre til snorking og hindringer i luftveiene. Koffein kan selvfølgelig holde deg våken takket være den stimulerende effekten. For å unngå søvnproblemer, slutt å konsumere koffein minst 6 timer før sengetid og slutt å konsumere alkohol minst 3 timer før sengetid.

Et varmt bad/dampbad over ansiktet for bedre hvile. Å få en god natts søvn kan være vanskelig når du ikke kan puste gjennom nesen. Hvis du har en tett nese eller lider av nattallergier, kan det å redusere overbelastning utgjøre en stor forskjell i søvnkvaliteten. Her gjør en varmt dusj eller et bad susen. Du kan også bruke en saltløsning eller en "neti-gryte".

Sov på siden. Å sove på ryggen kan føre til at tungen faller tilbake mot halsen og hindrer luftveiene dine. Å sove på siden bidrar til å holde luftveiene åpne og reduserer søvnforstyrrelser som snorking.

I en kinkig situasjon med søvnen din?

Mens munntaping kan være nyttig for å få bedre søvn, bør ikke det å få en god natts søvn koste altfor mye stress. Avslappet, dyp søvn kan oppnås med noen enkle livsstilsendringer.

Men hvis disse livsstilsendringene ikke hjelper deg med å få en bedre natts søvn, kan du ha en søvnforstyrrelse. Husk at du ikke bør øve på munntaping med mindre du allerede vet at en søvnforstyrrelse ikke er roten til søvnproblemene dine.

Hvis du tror du kan ha en søvnforstyrrelse, er det viktig å bli testet så snart som mulig. Det er fordi søvnforstyrrelser ikke vil forsvinne på egen hånd, og du trenger spesiell behandling for å komme tilbake til den avslappende søvnen du trenger for å være på ditt beste.

Munntaping kan høres ut som en annen gal sosial medie- greie, men det kan faktisk hjelpe deg med å sove bedre. Ikke bare det, men det kan hjelpe deg med å holde munnen og tennene sunne også! Og hvem vil ikke ha det?

Sov Godt!

 

Søvnguiden Nyhetsbrev

Få det siste av relevant informajon og artikler om søvn

Vi holder deg oppdatert på alt som er interessant i vår søvnverden så du kan sove bedre

Ok ikke vær redd, vi tar godt vare på, og deler ikke din info.