Søvnguidens Søvnblogg

"Kan Cannabis Hjelpe Deg å Sove Bedre?"

Oct 30, 2023

 

Cannabis, eller marihuana, er et stadig mer populært og omtalt og brukes både for rekreasjon og medisinsk bruk. Mange unge bruker også cannabis for å sove bedre, og det er også vanlig blant de som har brukt det i mange år, men hva sier forskningen om Cannabis som sovemiddel? 

Forskning på cannabis som et søvnhjelpemiddel pågår fortsatt. Noen studier antyder at cannabis kan lindre søvnløshet ved sporadisk bruk, selv om det er litt uklart om langvarig bruk er gunstig for søvnkvaliteten.

Hjelper Cannabis Deg å Sove?

Cannabis kan forbedre søvnen i visse tilfeller, spesielt for personer med kroniske smerter, posttraumatisk stresslidelse (PTSD) og multippel sklerose. Imidlertid kan bruken variere fra person til person.

Noen bruker cannabis for å behandle søvnløshet, angst og smerte, og effektiviteten avhenger av individuelle faktorer.

Hvordan Fungerer Cannabis som Søvnhjelpemiddel?

Sannsynligvis skyldes cannabis' søvnfremmende effekter interaksjoner med cannabinoidreseptorer i hjernen. Dette kan føre til økt produksjon av søvnfremmende adenosin og hemming av hjernens oppvåkningssystem.

Både THC og CBD, aktive forbindelser i cannabis, spiller en rolle, men effekten avhenger av doseringen og tidspunktet for bruk.

 

Påvirker Cannabis Søvnkvaliteten?

Cannabis kan endre søvnens arkitektur ved å øke tiden brukt i dyp søvn og redusere tiden brukt i REM-søvn (drømmefasen). Dette kan være fordelaktig for noen, spesielt de med PTSD.

Langvarig bruk kan imidlertid føre til toleranse og forverring av søvnen. Brukere bør være oppmerksomme på potensielle risikoer og bivirkninger.

Hvilken Type Cannabis er Best for Søvn?

Indica-stammer anses som mer beroligende, mens sativa-stammer kan være mer oppkvikkende. Indica er ofte foretrukket for søvn, men individuelle preferanser varierer.

Husk at effekten avhenger av cannabinoidinnholdet og sammensetningen av produktet.

 

Risikoer og Bivirkninger

Langvarig bruk av cannabis kan føre til toleranse og bivirkninger. Det er også viktig å vurdere lovligheten av cannabisbruk i ditt område.

Med andre ord, forskningen her er litt spredt, men tyder på at Cannabis kan fungere som et søvnhjelpemidddel i noen tilfeller, kan potensielt også brukes som et hjelpemiddel når man ønsker å begrense mengden med REM søvn (PTSD). Kanskje nettop derfor er langvarig bruk sannsynligvis ikke å anbefale. 

 

Søvnguiden Nyhetsbrev

Få det siste av relevant informajon og artikler om søvn

Vi holder deg oppdatert på alt som er interessant i vår søvnverden så du kan sove bedre

Ok ikke vær redd, vi tar godt vare på, og deler ikke din info.