Søvnguidens Søvnblogg

Lei av å tisse på natten? Her er noen tips fra Gary Brecker og Huberman

Jan 08, 2024

I denne artikkelen gør vi gjennom : 

 • Hyppige Nattlige Toalettbesøk og Søvnproblemer: Artikkelen tar opp problemet med hyppige nattlige toalettbesøk og hvordan det kan påvirke søvnkvaliteten.

 • Årsaker til Nattlig Vannlating: Vi utforsker årsakene til nattlig vannlating, inkludert alder, drikkevaner, og diuretiske stoffer som alkohol og koffein.

 • Tips for Å Redusere Nattlige Toalettbesøk: Vi gir nyttige tips for å redusere antall nattlige toalettbesøk, inkludert riktig hydrering gjennom dagen, valg av riktig type salt for hydrering, og unngå kveldsdrikking. Vi inkluderer også tips fra Dr. Huberman og Hollywood-helseguruen Gary Brecka.

 • Lytt til Kroppen og Hold Oversikt: Vi oppfordrer leserne til å lytte til kroppens signaler, drikke når de er tørste, og holde oversikt over nattlige toalettbesøk.

 • Konsultasjon med Lege: Til slutt oppfordrer vi leserne til å konsultere en lege hvis problemet med hyppig nattlig vannlating vedvarer og påvirker søvnkvaliteten negativt.

Jo eldre vi blir, desto flere ganger må vi stå opp om natten for å tisse og selv om det er nok ikke no eksakt vitenskap bak dette, er nattlige tissepauser et reelt problem for mange, og det kan virkelig ødelegge nattesøvnen. Så hva kan man gjøre med det?

Hvorfor skjer dette nattlige toalettbesøket?

 • Alder: Ja, det er sant at blæren kan bli mindre tålmodig med årene, og det kan føre til mer oppvåkninger på natten.
 • Drikking om kvelden: Hvis du heller i deg store mengder væske, inkludert vann, juice eller brus, sent på kvelden, kan du forvente at blæren gir deg beskjed om det om natten.
 • Diuretika: Alkohol og koffein er beryktede for å få deg til å tisse oftere, spesielt om natten.
 • Helseproblemer: Noen medisinske tilstander, som urinveisinfeksjoner eller prostataproblemer hos menn, kan også gjøre deg mer tissetrengende om natten.

Så, hva kan du gjøre for å takle dette problemet?

 Riktig hydrering gjennom hele dagen, vil gjøre det enklere å redusere vanninntaket ditt på kvelden, og på den måten redusere risikoen for toalettbesøk på natten. Det er også viktig å vite at nyrene våre har også jobber med en døgnrytme med en aktiv fase de første 10 timene etter vi våkner. Det er derfor  best for oss å hydrere i denne perioden, For en meget detaljert gjennomgang av nyrenes funksjon og døgnrytme sjekk ut dette studiet publisert i Nature:

https://www.nature.com/articles/s41581-018-0048-9

For en detaljert guide til alt med vann, hydrering og helse, så sjekk ut vår gode venn Dr Huberman, og hans podcast om temaet, så kan du kanskje plukke opp et par tips eller fjerne noen uvaner. 

En annen og mye omtalt metode, som har fått masse oppmerksomhet på Tok Tok og Youtube, er bruken av salt og da nærmere bestemt Pink Himalaya salt, eller Kosher Salt i vannet. Saltet tilfører vannet mineraler, og på den måten gjør det lettere for kroppen å frakte vannet inn via tarmen og inn til cellene våre. Mange sverger til denne metoden, og er en av de er den mye omtalte Hollywood Helseguruen Gary Brecka. 

For en enkel oppskrift på Salt i vannet, så sjekk ut denne: 

 

 

 NB: Bruken av salt er et mye omtalt tema, hvor mange mener at et høyt sodium inntak (hovedingrediensen i salt) er med på å øke blodtrykket, og på den måten fører til økt risiko for hjerte/karsykdom.  Er man i risikogruppen for dette, er det nok smart å sjekke med legen eller gjøre litt research selv, før man øker saltinntaket sitt. 

 

Her er Søvnguidens tips til å redusere toalettbesøk om natten: 

 1. Fordel vanninntaket: Prøv å drikke mesteparten av væsken din i løpet av de første 10 timene etter at du våkner om morgenen. Dette er når nyrene våre er mest aktive.
 2. Velg riktig salt: Hvis du bruker en saltvannsløsning som en del av ditt hydreringsprogram, gå for spesielle salter som rosa Himalaya-salt eller kosher salt. Dropp det vanlige bordsaltet.
 3. Unngå kveldsdrikking: Reduser inntaket av væsker, inkludert supper og drikkevarer, de siste 2-3 timene før sengetid for å minimere nattlige toalettbesøk.
 4. Lytt til kroppen: Drikk når du er tørst, og ikke press deg til å drikke store mengder vann når du egentlig ikke trenger det.
 5. Hold oversikt: Prøv å notere når du våkner om natten for å tisse og hvor ofte det skjer. Dette kan hjelpe deg med å finjustere ditt daglige vanninntak.
 6. Snakk med en lege: Hvis problemet med hyppig nattlig vannlating fortsetter og påvirker søvnen din, kan det være lurt å konsultere en lege for å utelukke eventuelle underliggende helseproblemer.

Så, der har du det! Lykke til med å finne den rette balansen mellom hydrering og søvn så du kan redusere unødvenige toalettbesøk om natten. 

 

Lykke til og Sov Godt!

Mvh Knut i Søvnguiden

    

 

 

 

Søvnguiden Nyhetsbrev

Få det siste av relevant informajon og artikler om søvn

Vi holder deg oppdatert på alt som er interessant i vår søvnverden så du kan sove bedre

Ok ikke vær redd, vi tar godt vare på, og deler ikke din info.