Søvnguidens Søvnblogg

HVORDAN SØVN KAN BOOSTE KREATIVITETETEN DIN (IFØLGE HISTORIENS GENIER)

søvnguiden May 12, 2022
llustrasjon_av_menneske_og_abstrakte_former

Hvor ofte våkner du om morgenen med en kreativ idé?

Enten det kommer til deg spontant eller det skjer i en drøm, kan du oppleve at søvn er en viktig kilde til uhemmet kreativitet. Men ikke alle tror det, bare spør noen av historiens største hjerner.

Noen av historiens mest kjente og innflytelsesrike genier trodde faktisk at søvn ville skade kreativiteten og produktiviteten deres! Og selv om det er vanskelig å argumentere mot deres prestasjoner, er det noen sannhet i den forestillingen? La oss finne det ut.

 

Hvordan hjelper – eller skader søvn – kreativitet?

En god natts søvn er viktig for å sikre at kroppen og hjernen din jobber på alle sylindere. God søvn opprettholder kroppen din og holder deg sunn. Det opprettholder også hjernens helse, hjelper deg med å skape og danne minner, og organiserer rot i tankene dine.

Dårlig søvn kan imidlertid gjøre det vanskeligere å komme seg gjennom dagen, og vanskeligere for hjernen din å fungere ordentlig. Dette kan føre til minneproblemer, fokusproblemer og kognitiv nedgang. Det kan også forårsake fysiske problemer, og kan gjøre deg mer sannsynlig å bli skadet i en ulykke.

Det kan være ekstremt vanskelig å få gjort noe hvis du er bakpå med søvn. Mange kreative mennesker, kjente eller ikke, har opplevd søvnproblemer.

 

Er det mer sannsynlig at kreative personer har søvnproblemer?

Faktisk, ja. Ifølge en studie fra Universitetet i Haifa var det mer sannsynlig at kreative mennesker rapporterte forstyrret søvn som førte til vanskeligheter med å fungere neste dag. De var også tilbøyelig til å sove mer, og senere på dagen.

Forskere fant ut at "visuelt kreative mennesker" rapporterte søvnforstyrrelser og søvnighet på dagtid, mens "verbalt kreative mennesker" hadde en tendens til å være nattugler som sovnet senere, sov mer om natten og våknet senere på dagen.

Men hvorfor er dette tilfelle? Sammenhengen mellom søvn og kreativitet er ikke veletablert, så det er vanskelig å si hva som har større innflytelse på den andre. En teori er imidlertid at det å være mer kreativ kan gjøre tankene dine mer våken - noe som kan føre til søvnforstyrrelser.

 

Hva er kreativ søvnløshet?

Kreativ søvnløshet er ideen om at søvnløshet eller søvnmangel kan gjøre deg mer kreativ. Mens mange kunstnere krediterer minimal eller dårlig søvn for mange av sine kreative ideer, har studier ikke funnet et direkte forhold mellom de to.

 

Søvnvanene til kreative mennesker

Enten de var kunstnere, oppfinnere, forskere eller noe helt annet, er søvnvanene til menneskehetens mest kreative sinn noe for bøkene. La oss ta en titt på seks av disse menneskene, hvis søvnvaner er like varierte og eklektiske som deres arbeid.

Thomas Edison

Du kan takke Thomas Edison for mange oppfinnelser du kan ta for gitt i dag. I løpet av sitt liv hadde han over 1000 patenter, og hans kreative innsikt spilte en rolle i å finne opp teknologi som glødelamper, telegrafer og alkaliske batterier.

Imidlertid jobbet Edison aktivt for å sove så lite som mulig. Han ville faktisk gjøre dette ved å holde en gjenstand i hver hånd mens han sovnet i en stol. Da han sovnet, ville hendene slappe av og slippe ett eller begge elementene i hendene. Den resulterende støyen ville vekke ham, og så ville han komme tilbake til arbeidet.

Salvador Dalí

Salvador Dalí var best kjent for sine bisarre malerier som ofte inneholdt smeltende klokker, og strevde for å skildre det ubevisste menneskelige sinnet i sitt arbeid.

Dalí fulgte også Edisons teknikk når det gjaldt å sove, han sov minimalt og våknet seg selv like før han sovnet.

Interessant nok ville både Dalí og Edison vekke seg selv rett før N1-søvnen skulle begynne. N1-søvn er et stadium av NREM-søvn som varer i mindre enn 10 minutter før du går over i dyp søvn – og du tilbringer omtrent 5 prosent av natten i den søvnfasen.

Fungerer dette egentlig?
Ja og nei. Ifølge en studie publisert i Science Advances, kan søvnens begynnelse faktisk være det "kreative søte stedet" når det gjelder problemløsning. Studien bemerker imidlertid at å treffe nevnte smørøye krever en vanskelig balanse mellom å sovne for lett og sovne for dypt.

Over 100 deltakere fikk matteproblemer, uten å vite at det var en skjult regel som ville tillate dem å løse problemet umiddelbart. Deltakere som tilbrakte minst 15 sekunder i N1 søvn tredoblet sjansene sine for å finne den skjulte regelen.

Men mens studenter som tilbrakte minst 15 sekunder i N1-søvn oppdaget den skjulte regelen, ville de ikke høste denne positive effekten hvis de nådde dypere søvn.

Albert Einstein

Oddsen er at hvis en person kommer til tankene når du tenker "geni", er det sannsynligvis Albert Einstein. Einstein er best kjent for sin teori om generell relativitet, og er en populær og kjent figur i vår moderne kultur så vel som i klasserom og vitenskapslaboratorier overalt.

I motsetning til mange kreative genier sov Einstein faktisk i omtrent 10 timer per natt og sov om dagen.

Ludwig van Beethoven

Det er vanskelig å møte noen som ikke er kjent med Beethovens musikk. Beethoven selv var døv mens han komponerte mange av sine største mesterverk. Men hvordan påvirket søvnplanen hans arbeidet hans?

I likhet med Einstein opprettholdt Beethoven faktisk en skikkelig søvnrutine – gikk til sengs klokken 22.00 og våknet klokken 06.00.

Maya Angelou

Poet, borgerrettighetsaktivist og memoarist Maya Angelou ga makt til de marginaliserte stemmene i sin skriving, inkludert I Know Why the Caged Bird Sings.

Angelou prioriterte også søvn i løpet av livet, gikk vanligvis til sengs kl. 22.00 og våknet klokken 05.30.

Leonardo da Vinci

Da Vinci var en ekte renessansemann - som mestermaler, skulptør og oppfinner, blant mange andre ferdigheter - fikk han bare omtrent 2 timers søvn hvert døgn. Da Leonardo da Vinci en gang sa at «Søvn ligner døden», mente han at han hadde for mye å gjøre for å kunne bruke tid på en hel natts søvn.

I stedet var han en ivrig bruker av lur, og tok 20-minutters lur hver fjerde time. 

 

4 tips for bedre kreativitet og bedre søvn

Mens verdens mest kreative sinn hadde søvnvaner så varierte og unike som deres bidrag til samfunnet, kan det som fungerte best for noen av dem ikke akkurat gjøre at du våkner frisk og uthvilt om morgenen. Her er mine fire beste tips for bedre kreativitet og bedre søvn.

1. Prioriter søvn

Jeg tror dette er det viktigste søvntipset for kreative mennesker. Selv om det er sant at mange av verdens mest unike sinn krediterer minimal søvn som en viktig del av deres kreative prosess, er sannheten at du trenger søvn for at tankene dine skal være på sitt beste - og for sunn levetid.

Selv om du ofte kan finne en kreativ løsning på et problem like før du sovner, kan søvnmangel faktisk gjøre deg mindre kreativ. Dette er fordi du går glipp av den viktige REM, eller rask øyebevegelsessøvn du trenger for å drive kreativ tenkning. Husk at REM-søvn også er søvnstadiet forbundet med drømmer. Hvis du fratar deg selv en god natts søvn eller bare sover i korte perioder, fratar du deg selv REM-søvn og dens positive effekter på et kreativt sinn. Husk at REM-søvn er der de fleste drømmer finner sted også!

Sørg for å sikte på 7 til 9 timers søvn per natt - det er så mye den gjennomsnittlige voksne trenger for å våkne opp uthvilt hver morgen. 

2. Sov (og opprett) i henhold til din Chronotype

Som du har lest ovenfor, kan selv de mest kreative sinnene ha vilt forskjellige søvnvaner og arbeidsplaner. Det samme gjelder for hver person - det som kan fungere for en person, vil absolutt ikke fungere for en annen. Dette er fordi alle fungerer i henhold til et unikt internt system som kalles en chronotype.

Din chronotype er din naturlige tilbøyelighet til å være våken eller sove til bestemte tider. Ikke bare definerer chronotypen din din ideelle søvnvane, men den kan også forutsi de ideelle produktivitetsvinduene dine. Noen chronotyper er mer produktive om morgenen, mens andre er mer produktive om kvelden. Å vite chronotypen din er til stor hjelp for å sette opp din ideelle tidsplan fra du våkner opp til den tiden du legger deg.

3. Bli testet for søvnforstyrrelser

Det er vanskelig å prioritere søvn hvis noe utenfor din kontroll hindrer deg i å få resten du trenger. Hvis du konsekvent har dårlig søvn eller sliter med å få den avslappende søvnen du trenger for å være på ditt beste, kan du ha en udiagnostisert søvnforstyrrelse. Søvnforstyrrelser som søvnapné eller søvnløshet vil ikke forsvinne alene, så det er viktig å bli testet av en profesjonell og få den nødvendige behandlingen for en bedre natt med gjenopprettende søvn.

Jeg anbefaler å bli testet hvis du opplever noen av følgende symptomer:

· Bruker 30 minutter eller mer å sovne hver natt

· Våkner minst en gang i løpet av natten

· Våkner tidligere om morgenen enn du har tenkt

· Høy, hyppig snorking

· Pauser i pusten mens du sover

· Gisping, kvelning eller hoste under søvn · Søvnighet på dagtid eller hjernetåke

· Problemer med minne

4. Ta en lur

Husk at Einstein og da Vinci begge inkluderte lur i søvnvanene sine. Hvis du føler deg sliten i løpet av dagen, kan det å ta en kort lur – mindre enn 90 minutter – gi deg det løft du trenger for å fullføre dagen sterkt og få de kreative saftene til å flyte. Bare sørg for at du ikke sover for sent på dagen. Å sove for nær sengetid kan forstyrre døgnrytmen din og gjøre det vanskeligere for deg å sovne. Prøv i stedet å sove mellom 13.00 og 15.00 – det er da døgnrytmen naturlig produserer mer melatonin i løpet av dagen.

Mens mange av historiens genier har oppnådd forbløffende prestasjoner på lite eller ingen søvn, kan dette faktisk gjøre mer for å bremse kreativitet enn å fremme det. Beethoven og Einstein trodde det også!

 

Sov Godt!

Søvnguiden Nyhetsbrev

Få det siste av relevant informajon og artikler om søvn

Vi holder deg oppdatert på alt som er interessant i vår søvnverden så du kan sove bedre

Ok ikke vær redd, vi tar godt vare på, og deler ikke din info.