Søvnguidens Søvnblogg

Hvor mye søvn trenger jeg? DET ENDELIGE SVARET...

Jan 04, 2024

 Hovedpunkter i artikkelen: 

  • Forstå Den Anbefalte Søvnmengden: Utforsk hvorfor den generelle anbefalingen om 7–9 timer søvn per natt er en pekepinn og ikke en "one-size-fits-all" løsning.

  • Søvnkvalitet Er Avgjørende: Oppdag hvordan søvnkvalitet påvirker hvile, og hvorfor det ikke bare handler om antall timer, men også om de forskjellige søvnstadiene.

  • Individuelle Søvnbehov: Lær om de varierte faktorene som påvirker hvor mye søvn du personlig trenger, inkludert aktivitetsnivå, mental belastning, årstid, kjønn, og mer.

  • Identifiser Ditt Søvnbehov: Oppdag praktiske metoder for å kartlegge ditt eget søvnbehov og forstå hva som fungerer best for deg.

  • Sov Godt Med Selvinnsikt: Forstå viktigheten av å lytte til kroppen din, finn din personlige søvnmengde, og prioriter god søvn for din fysiske og mentale helse.

 

 

Søvn er en uunnværlig del av vårt liv, og de fleste har hørt uttrykket "åtte timer søvn per natt" som en tommelfingerregel for god hvile. Men er dette riktig for alle? Er det egentlig en "one-size-fits-all" løsning når det kommer til søvnmengde? La oss utforske hvordan våre individuelle behov og livsstiler spiller en viktig rolle i vår søvn, og hvorfor vi ikke alltid kan stole på den magiske åtte timers regelen.

Den Anbefalte Søvnmengden - En Misforståelse

Ifølge American Academy of Sleep Medicine (AASM) og The National Sleep Foundation, er den generelle anbefalingen for voksne mellom 18 og 64 år å få 7–9 timer søvn per natt for å opprettholde god helse og trivsel. Imidlertid er denne anbefalingen kun en pekepinn og en gjennomsnittlig retningslinje som passer for mange, men ikke alle. Å si at "åtte timer er det ideelle" er å overse de individuelle faktorene som spiller en betydelig rolle i vår søvnbehov, å bruke et tall tatt ut fra midten av normalfordelingskurven,  er derfor meningsløst å referere til når man behandler et individ.

 

"8 timer er kun et tall tatt ut fra midten av normalfordelingskurven, og er derfor meningsløst å referere til når man behandler et individ"

 

Så hvor mye søvn trenger jeg??? Det endelige svaret…

Det endelige svaret på hvor mye søvn du trenger, er komplekst og avhenger av en rekke individuelle faktorer og selvfølgelig kvaliteten på søvnen din. 

Hva betyr søvnkvalitet? 

Det handler ikke bare om mengden søvn, men også om kvaliteten på den. Søvnkvaliteten påvirkes av hvor mange optimale søvnsykluser du gjennomgår i løpet av natten, og til hvilken grad man får nok av alle stadiene i hver syklus.  Hver søvnsyklus består av flere stadier, inkludert N1, hvor vi går fra våken til søvn, N2, som er definert som lett søvn, og N3  som er den dype søvnen. og REM (Rapid Eye Movement) søvn hvor vi hovedsaklig drømmer.  En god natts søvn innebærer å gå gjennom  disse stadiene i hver syklus på 90 min, men det er i all hovedsak tilstrekkelig med REM og N3 dyp søvn som er essensielt når man snakker om god søvnkvalitet, når det er hovedsaklig disse stadiene som faller bort når søvnkvaliteten reduseres

"En god natts søvn innebærer å gå gjennom flere av disse syklusene, og da i all hovedsak tilstrekkelig med REM og N3 dyp, søvn som er de stadiene som faller bort når søvnkvaliteten reduseres"

 

Som sagt, består søvn av forskjellige stadier, inkludert REM-søvn som er assosiert med drømmer og mental restitusjon, og NREM- N3 søvn som er dypere og mer fysisk restituerende. Ditt individuelle behov for hver av disse stadiene kan variere og kan påvirkes av flere faktorer, inkludert:

 a. Fysisk Aktivitet i Løpet av Døgnet: Personer som er svært fysisk aktive kan trenge mer restituerende søvn for å gjenopprette kroppen etter trening.

b. Mental Utmattelse: Intellektuell og emosjonell belastning kan påvirke hvor mye søvn du trenger for å føle deg uthvilt.

c. Tid på Året: Sesongendringer og lysforhold kan påvirke søvnmønstrene og søvnbehovet ditt.

d. Kjønn: Studier har vist at kvinner generelt har litt høyere søvnbehov enn menn.

e. Syklus eller graviditet: Kvinner kan oppleve endringer i søvnbehovet som følge av hormonelle endringer i løpet av menstruasjonssyklusen eller når de er gravide. 

f. Eventuell søvn-gjeld fra natten før. Har man sovet dårlig og ikke fått nok hvile vil kroppen ha et større behov for søvn, og det er fullt mulig å ta med seg søvn-gjeld fra foregående netter. 

Det er derfor viktig å erkjenne at søvnbehovet ditt er dynamisk og kan variere fra dag til dag. Lytt til kroppen din, vær oppmerksom på dine individuelle behov og tilpass søvnmengden og søvnkvaliteten i henhold til livsstilen din, og slutt å tenk 8 timer.  Husk at søvn er en personlig reise til god hvile, og det finnes ikke en "one-size-fits-all" løsning. Det som er viktig, er å finne den balansen som fungerer best for deg for å opprettholde din fysiske og mentale helse.

Prøv derfor å kartlegge hva som påvirker din søvnkvalitet, og selv om man nå kan måle søvnen sin selv gjennom diverse målere, er det beste ofte å bare lytte til kroppen din og kjenn etter når du føler deg uthvilt. 

Vil du finne ut ditt personlige søvnbehov og hvor mange timer DU trenger, er det en enkel måte å gjøre det på: 

1. Bruk en tid du har fri, eller har lite forstyrrelser, som for eksempel ferie el lignende, og sørg for at du har 3-5 dager til disposisjon, hvor du kan legge deg og stå opp uforstyrret. 

2. Bestem deg for et tidspunkt, ( helst nære ditt normale leggetidspunkt) og hold deg til det i 3-5 dager. 

3. Sov til du våkner, og så lenge du våkner uthvilt vil du etter dag 3, se hvor lenge kroppen din faktisk har behov for å sove, og hva som er din baseline og individuelle søvnbehov. 

 Lykke til og sov godt! 

Mvh Knut fra Søvnguiden

Søvnguiden Nyhetsbrev

Få det siste av relevant informajon og artikler om søvn

Vi holder deg oppdatert på alt som er interessant i vår søvnverden så du kan sove bedre

Ok ikke vær redd, vi tar godt vare på, og deler ikke din info.