Søvnguidens Søvnblogg

EFT Tapping: En Effektiv Metode for Bedre Søvn og Velvære

Jan 15, 2024

 

Hovedpunkter i denne artikkelen:

  1. Hva er EFT Tapping?: Introduksjon til EFT som en teknikk for søvnforbedring og stressmestring.

  2. Hvordan Fungerer EFT Tapping?: Forklaring av EFTs kombinasjon av CBT og akupressur.

  3. Vitenskapen Bak EFT Tapping: Vitenskapelige funn som støtter EFTs effekt på stress og mental helse.

  4. Bruk EFT Tapping for Bedre Søvn: Trinn for å bruke EFT til å lindre søvnløshet og roe tankene før sengetid.

  5. Er EFT Tapping Riktig for Deg?: Vurder om EFT passer for dine mentale helsebehov og søk hjelp om nødvendig.

I vår hektiske moderne verden opplever mange av oss søvnproblemer og stress som kan påvirke vår generelle velvære. Heldigvis er det alternative tilnærminger som kan hjelpe, og en av dem er Emotional Freedom Technique (EFT), eller "tapping". I denne artikkelen vil vi utforske hva EFT-tapping er, hvordan det kan hjelpe deg med å forbedre søvnen din, og hva forskningen sier om denne spennende behandlingsformen.

 

Hva er EFT Tapping?

Emotional Freedom Technique (EFT), også kjent som tapping, er en selvhjelpsteknikk og terapeutisk metode som har vist seg å være effektiv for en rekke mentale helseproblemer, inkludert søvnforstyrrelser. Teknikken kombinerer aspekter av kognitiv atferdsterapi (CBT) med tapping eller trykk på spesifikke akupressurpunkter på kroppen.

EFT tapping er basert på det samme energi- og meridiansystemet som brukes i akupunktur, en praksis som har eksistert i tusenvis av år. Ved å bokstavelig talt "tappe" inn i meridiansystemet, kan energiflyten gjenopprettes, og kroppens evne til å helbrede seg selv forbedres.

Tapping utføres ved å trykke på spesifikke punkter på kroppen, uavhengig av den spesifikke tilstanden som behandles. Dette er en viktig forskjell fra akupunktur, hvor punkter velges basert på symptomer og behandlingsmål.

 

Hvordan Fungerer EFT Tapping?

EFT tapping inkluderer også elementer av eksponeringsterapi, som er en del av CBT og en psykologisk tilnærming som hjelper en person med å konfrontere sine frykter. Trykkpunkter stimuleres mens personen opplever angst, inkludert fobier. Tapping bidrar til å endre kroppens respons fra kamp-eller-flukt-modus til en tilstand av hvile og avslapning.

Det unike med EFT tapping er at du ikke nødvendigvis må være midt i en angstfremkallende opplevelse for å bruke det. Du kan også tappe ved å tenke på det som gjør deg engstelig eller redd. Dette gjør det til en praktisk og tilgjengelig metode for å håndtere stress og angst når som helst og hvor som helst.

 

"Du kan også tappe ved å tenke på det som gjør deg engstelig eller redd. Dette gjør det til en praktisk og tilgjengelig metode for å håndtere stress og angst når som helst og hvor som helst."

 

Historien Bak EFT Tapping

EFT tapping har røtter i Thought Field Therapy (TFT), som ble utviklet på 1980-tallet av psykologen Roger Callahan. TFT ligner EFT på den måten at begge involverer tapping på spesifikke punkter på kroppen mens man fokuserer på en bestemt følelse eller et problem. Den viktigste forskjellen er at TFT bruker ulike tapping-sekvenser avhengig av årsaken til problemet, mens EFT bruker den samme sekvensen uavhengig av situasjonen.

EFT tapping ble videreutviklet av Gary Craig, en ingeniør som arbeidet med Dr. Callahan på 1990-tallet. Craig forenklet TFT og skapte EFT. Selv om Craig ikke hadde bakgrunn som psykolog eller lege, har EFT tapping blitt grundig forsket på for å vurdere effektiviteten for behandling av psykiske helseproblemer som angst og PTSD.

 

Vitenskapen Bak EFT Tapping

Vitenskapelige studier viser at tapping kan hjelpe hjernen og kroppen med å frigjøre stress og negative følelser samtidig som det roer og regulerer det sentrale nervesystemet. Selv om forskerne ikke er helt sikre på hvordan tapping modererer stress, har de observert en reduksjon i kortisolnivået, også kjent som "stresshormonet." Dette indikerer at en fysiologisk endring skjer som følge av tapping.

Når nervesystemet beroliges gjennom EFT, kan en person vurdere en stressende eller angstfremkallende situasjon uten at kroppen aktiveres av ubehagelige følelser. Dette er grunnen til at EFT tapping kan være spesielt effektivt for å overvinne fobier og PTSD, ifølge tilgjengelig forskning.

En gjennomgang fra 2017 i tidsskriftet Explore fant at fire til ti økter med EFT tapping var en effektiv behandling for mennesker med PTSD. Studier har også vist at tapping kan redusere følelser av depresjon, og det er en lovende tilnærming for å hjelpe mennesker med å føle seg mer positive.

Ved litt mer leting fant jeg også et veldig interessant studie publisert i Nature (kanskje det mest anerkjente vitenskapelige tidsskriftene som finnes) hvor de sammelignet EFT med et klassisk søvn-hygiene program, og fant en tydelig og dokumentert effekt av EFT på søvn. Dette er en stor fjær i hatten til EFT som behandling, og er bekrefter det jeg har lært gjennom å bruke dette i over 10 år på mine klienter. At det er et ekstremt effektivt verktøy for takle stress, traume og generell uro. 

"Dette er en stor fjær i hatten til EFT som behandling, og er bekrefter det jeg har lært gjennom å bruke dette i over 10 år på mine klienter. At det er et ekstremt effektivt verktøy for takle stress, traume og generell uro." 

 

 Link til artikkel i Nature: (https://www.nature.com/articles/s41598-022-10456-w)

 

Hvordan Bruke EFT Tapping for Bedre Søvn

Nå som vi har sett på vitenskapen bak EFT tapping, la oss utforske hvordan du kan bruke denne teknikken for å forbedre søvnkvaliteten din. EFT tapping kan være spesielt nyttig for å roe ned tankene dine før sengetid og lindre søvnløshet. Her er trinnene du kan følge:

1. Velg Fokus

Først må du bestemme hva du vil fokusere på. Velg en ubehagelig eller negativ tanke, et problem eller en stressfaktor som du ønsker å lindre før du legger deg.

2. Evaluer Din Ubehagsnivå

Vurder nivået av ubehag knyttet til tanken eller situasjonen du har valgt på en skala fra null til ti. Dette vil hjelpe deg med å avgjøre hvor lenge tappingøkten din skal være. Fortsett å tappe til ubehaget ditt er under tre på skalaen.

3. Start Tapping

Utfør tapping på de ni viktigste punktene på kroppen. Disse punktene inkluderer siden av hendene nær lillefingeren, øyebrynens indre kant, på toppen av benet i hjørnet av hvert øye, direkte under sentrum av øynene, under nesen, under munnen i hakekroken, en tomme under og til sidene av hver kragebein, fire tommer under armhulen og på toppen av hodet ved kronen. Tapp hver av disse punktene lett med peke- og langfingeren.

4. Mentale Affirmasjoner

Mens du tapper på hvert punkt, gjentar du en positiv bekreftelse eller setning som erkjenner ubehaget og tilbyr deg selv aksept. For eksempel: "Selv om jeg føler meg stresset, aksepterer jeg meg selv fullt og helt."

5. Fortsett Etter Behov

Fortsett tappingen til ubehaget ditt er under tre på skalaen. Du kan gjenta denne prosessen så mange ganger som nødvendig.

Praktiske Anvendelser av EFT Tapping

EFT tapping kan være nyttig i en rekke situasjoner. Her er noen eksempler på når EFT tapping kan være spesielt gunstig:

1. Motvirke Stress og Angst

EFT tapping kan brukes i akutte stress- eller angstfremkallende situasjoner eller når du fokuserer på noe som forårsaker stress eller angst.

2. Overvinne Fobier

Du trenger ikke å vente til du opplever en fobi for å dra nytte av EFT tapping. Å fokusere på fobien din mens du gjennomfører tappingsekvensen kan hjelpe, selv om mer forskning er nødvendig for å støtte denne påstanden.

3. Behandling av PTSD

EFT tapping kan brukes mens du fokuserer på en traumatisk opplevelse. Da dette kan være ganske intens, er det best å jobbe med en EFT-terapeut som kan gi støtte og veiledning.

4. Motvirke Depresjon

EFT tapping kan bidra til å redusere depressive tanker. Det bør imidlertid brukes i kombinasjon med etablerte behandlinger som samtaleterapi eller reseptbelagte medisiner. Kontakt en helsepersonell hvis du tror at tapping kan være til nytte for deg.

 

Er EFT Tapping Riktig for Deg?

Både helsepersonell og pasienter har funnet fordeler med EFT tapping for søvnforstyrrelser, angst, depresjon og andre mentale helseproblemer. Metoden anses som trygg, og det er ingen kjente negative bivirkninger.

Noen mennesker kan imidlertid oppleve sterke emosjonelle reaksjoner under en tappingøkt. Dette skjer fordi du bokstavelig talt tar tak i dine følelser på en dyp måte. Derfor bør du vurdere når det er hensiktsmessig å bruke EFT tapping, spesielt hvis du har sterke følelser du ikke ønsker å forsterke rett før for eksempel en viktig jobbmøte.

Generelt sett er EFT tapping en sikker og effektiv måte å redusere stress, angst og depresjon, samt forbedre søvnkvaliteten. Kontakt legen din eller en psykisk helsepersonell for å se om EFT er riktig for dine unike mentale helsebehov.

Avsluttende Tanker

EFT tapping er en kraftig teknikk som kan hjelpe deg med å håndtere stress, forbedre søvnen og øke ditt generelle velvære. Gjennomfør tappingøkter regelmessig for å dra nytte av de potensielle fordelene. Husk at effektiviteten kan variere fra person til person, så det er viktig å være tålmodig og gi teknikken tid til å virke.

For å lære mer om EFT tapping og hvordan det kan hjelpe deg, kan du søke etter en kvalifisert EFT-terapeut eller bruke online ressurser ( som f eks Nick Ortner i youtuben videoen under her) for å utforske teknikken ytterligere. Ta styringen over din mentale helse og velvære ved å utforske mulighetene som EFT tapping kan tilby.

Håper dette kan være til nytte og lykke til. 

Sov godt hilsen Knut I Søvnguiden

 

 

 


 

Søvnguiden Nyhetsbrev

Få det siste av relevant informajon og artikler om søvn

Vi holder deg oppdatert på alt som er interessant i vår søvnverden så du kan sove bedre

Ok ikke vær redd, vi tar godt vare på, og deler ikke din info.