Søvnguidens Søvnblogg

SØVN HOS BARN

Apr 11, 2022

En nylig publisert studie viser at nesten 50% av barn og unge mellom 6 og 17 år får for lite søvn. Ifølge Harvard University, trenger små barn mellom 9 og 12 timer søvn hver natt, mens tenåringer trenger mellom 8 og 10 timer. Det viser at barn og unge nå har større søvnproblemer enn det voksne har (ca 35% av voksne amerikanere sover mindre enn 7 timer hver natt). Tallene er i stor grad tilsvarende for norske forhold. 
Studien fra American Academy of Pediatrics (barneleger) inkluderte over 49.000 skolebarn. Selv om de justerte for fattigdom og barn med spesielle utfordringer, viste studien at mangel på søvn er en klar negativ faktor. Sammenlignet med gruppen barn som sov 9 timer eller mindre, økte lærelysten med 44% for de som sov mer enn 9 timer. De hadde også 33% høyere sannsynlighet for å gjøre ferdig leksene hver uke, og 28% høyere sannsynlighet for å bry seg om skolen. Konklusjonen er altså at bedre søvn gir bedre skoleprestasjon. 

Søvn og vekt
Et studie fra Penn State University fant en sterk link mellom overvekt og søvnmangel hos barn. Det forklares med at leptin (et hormon som utskilles for å fortelle hjernen at vi er mette), ikke blir registrert når man sover for lite. Det gjør at barna fortsetter å spise selv om de har spist nok. Ved å sove tilstrekkelig vil dette systemet fungere slik at det regulerer metthet, og dermed sterkt reduserer sannsynligheten for overvekt. 

Søvn og skader hos ungdom 
Søvn påvirker også blant annet vurderingsevne og fysisk prestasjon. Ungdom har 68% større sannsynlighet for å bli skadet under trening dersom de sover mindre enn 8 timer hver natt. De vokser også mye i denne perioden og veksthormon skilles i hovedsak ut under REM-søvn. 

Her er de beste tipsene for å hjelpe barna med soverutinene:

* Begrens skjerm den siste tiden før legging. Det blå lyset fra skjermer hemmer melatoninproduksjonen, samtidig som spill og apper kan gire opp når vi helst vil roe ned.
* Hold en forutsigbar døgnrytme. Prøv så godt det lar seg gjøre å legge barna (og vekke dem) til samme tid hver dag. 
* Kjølige og mørke soverom hjelper både for voksne og barn. 18 grader er perfekt for søvn. 
* Stress påvirker barn. Gjør unna sportsaktiviteter og lekser tidligere på kvelden og forsøk å roe ned før leggetid.

Søvnguiden Nyhetsbrev

Få det siste av relevant informajon og artikler om søvn

Vi holder deg oppdatert på alt som er interessant i vår søvnverden så du kan sove bedre

Ok ikke vær redd, vi tar godt vare på, og deler ikke din info.