Søvnguidens Søvnblogg

KURERER SØVN BAKRUS? JA OG NEI.

søvnguiden Apr 21, 2022
illustrasjon_av_kvinne_med_vondt_i_hodet

Det er langt fra uvanlig at man nyter en og annen alkoholholdig drikke – et glass vin til middagen, en kald øl på en varm sommerdag, eller en sosial drink med venner. Men, som med mange gode ting, nytes alkohol best med måte.

 

Ikke bare kan for mange drinker få deg til å føle deg beruset og klønete, men å drikke for mye om kvelden kan også komme tilbake og bite deg om morgenen. Jeg snakker selvfølgelig om den fryktede bakrusen som ofte kommer etter en lang natt med mye drikking.

 

Alkohol og søvn har et veldig interessant forhold. Alkohol kan gjøre det vanskeligere for deg å få en god natts søvn, mens dårlig søvn faktisk kan gjøre en bakrus verre. Men, kan en god natts søvn forhindre bakrus?

 

Før vi dykker dypere inn i det, er det imidlertid viktig å vite hvilke effekter bakrus har på kroppen din.

 

 

Vanlige Bakrus-symptomer

Hvis du noen gang har drukket for mye, er du sannsynligvis kjent med disse ubehagelige bakrus-symptomene.

 

 •  Hodepine og vondt i kroppen
 •  Kvalme, oppkast eller urolig mage
 •  Økt følsomhet for lys og lyd
 •  Humørforstyrrelser - som irritabilitet, angst og depresjon
 •  Svimmelhet
 •  Tørr munn, dehydrering og overdreven tørste
 •  Dårlig eller utilstrekkelig søvn

 

Hvorfor forårsaker alkohol bakrus?

Alkoholforbruk kan skape en rekke effekter i kroppen din - som alle potensielt kan skape bakrussymptomer. Blant dem er:

 

 • Alkohol får deg til å tisse mer. Ikke bare på grunn av all væsken du inntar, men selve alkoholen får kroppen din til å produsere mer urin. Dette kan føre til dehydrering.

 

 • Alkohol kan føre til at blodsukkeret ditt synker, noe som kan forårsake tretthet, svakhet og humør.
 • Alkohol kan få blodårene til å utvide seg, noe som kan forårsake hodepine.
 • Alkohol irriterer magen og øker magesyreproduksjonen. Når det skjer, kan du oppleve kvalme, oppkast eller magesmerter.
 • Alle de ubehagelige symptomene som følger med bakrus får folk til å finne den unnvikende "kuren" for det som plager dem. Og det er mange bakruskurer ute i verden – vi kommer nærmere inn på disse snart.

  Men kan en god natts søvn bidra til å forhindre – eller kurere – bakrus?

 

Hjelper søvn på bakrus?

Ja og nei.
En god natts søvn vil hverken forhindre bakrus etter en natt med drikking eller kurere den når du først har en - men det kan bidra til å redusere alvorlighetsgraden av bakrussymptomene.


Kort søvn og alvorlighetsgrad av bakrus.

En studie publisert i Nature and Sleep Science fant at folk som sov mindre etter en kveld med alkoholforbruk hadde en tendens til å ha større bakrus. Studien observerte 578 nederlandske universitetsstudenter, undersøkte deres alkoholforbruk, total søvntid og varigheten og alvorlighetsgraden av bakrusene deres. På slutten av studien fant forskerne store sammenhenger mellom total søvntid, alkoholforbruk og lengden og alvorlighetsgraden av bakrus.

 

Interessant nok korrelerte ikke totalt alkoholforbruk med bakruslengde eller alvorlighetsgrad. Så elever som drakk oftest opplevde ikke de lengste eller mest alvorlige bakrusene. Elever som sov minst hadde de mest alvorlige bakrusene. På den annen side opplevde studenter som sov i mer enn 7 timer og konsumerte mer alkohol, faktisk lengre – men mindre alvorlige – bakrus enn de som fikk mindre søvn.

 

På samme måte fant en studie publisert i Journal of Clinical Medicine at kortere søvn ikke bare økte alvorlighetsgraden av bakrus, men også økt kognitiv svikt.

 

Denne studien undersøkte 99 australiere etter en natt med alkohol. Morgenen etter svarte de på spørsmål om alkoholforbruket den kvelden, samt søvnkvaliteten og symptomene på bakrus. Undersøkelsen fant at mer alvorlige bakrus var knyttet til ikke bare total søvntid, men også til søvnkvalitet og antall nattlige oppvåkninger hver person opplevde. På sin side påvirket disse effektene også personens kognitive ytelse neste morgen.

 

Det er fornuftig - søvnmangel er en viktig medvirkende faktor til redusert kognitiv funksjon, redusert fokus og hjernetåke.

 

Så det er ikke bare mengden søvn du får som påvirker bakrussymptomene – det er søvnkvaliteten din også. Men hvis du sliter med å få en god natts søvn etter en natt med drikking, vil en lur hjelpe?

 

 

Hva med en lur? Vil det hjelpe?

Ja – en lur kan hjelpe deg å komme deg etter bakrus! Jeg har tidligere skrevet om kraften en god lur kan ha. Noen få fordeler med lur inkluderer:

 

 • Økt årvåkenhet.
 • Redusert stress.
 • Bedre immunitet.
 • Mer kreativitet – søvn og kreativitet henger faktisk nærmere sammen enn du kanskje tror!

Så hvordan kan en lur hjelpe en bakrus? Det kan faktisk hjelpe deg med å få mer gjenopprettende søvn enn du fikk natten før, og hjelpe deg med å få eventuelle langvarige effekter av alkoholen ut av systemet.

 

For den mest produktive luren anbefaler jeg å holde den kort – mindre enn 90 minutter. Kortere "power naps" kan hjelpe deg å høste fordelene av en avslappende lur, men uten hjernetåken og forvirringen du kan få av å sove for lenge!

 

Før du sover anbefaler jeg også å ta Napjitsu. Dette tillegget vil hjelpe deg å få mest mulig ut av luren din, og hjelpe deg med å føle deg forynget og uthvilt når du våkner.

 

 

Finnes det noen "bakruskur?"

Selv om det finnes mange bakrus-kurer der ute, er de fleste av dem falske. Her er noen av bakruskurene du bør unngå:

 

 • "Reparere." Dette betyr å konsumere mer alkohol for å redusere din nåværende bakrus. Husk at dehydrering er et vanlig bakrussymptom. Hvis du inntar mer alkohol mens du allerede er på underskudd, vil du dehydrere deg selv ytterligere. Dette er selvfølgelig en dårlig idé. Prøv å hydrere i stedet.
 • Inntar mye koffein. I teorien skal denne koffeinboosten bidra til å skjerpe sinnet ditt og styrke deg gjennom bakrusen. Men å drikke for mye koffein kan også dehydrere deg og forverre bakrusen.
 • Trener. Ikke misforstå – trening er bra for kroppen og sinnet, men det er ikke en god bakruskur. Du kan ikke svette ut alkoholen i systemet ditt – og å trene for hardt når du allerede er dehydrert kan gjøre saken enda verre. Alkohol forstyrrer også treningens fordeler for søvnen, så når det kommer til en god natts søvn, kan det være lurt å revurdere den ekstra kveldsdrinken eller et glass vin til middagen. Som jeg alltid sier, "det er stor forskjell mellom å sovne og å besvime!"
 • Vitamin C. Selv om vitamin C er et viktig næringsstoff for god helse, vil det verken forebygge eller kurere bakrusen din. Så et glass appelsinjuice om morgenen vil ikke hjelpe deg hvis du allerede er bakfull.
 • Brent toast. Aktivt kull - en type karbon - brukes ofte som en måte å fjerne giftstoffer fra kroppen på. Når du svir ristet brød, skaper det også en form for karbon. Logikken her er at karbonet kan bidra til å fjerne de langvarige effektene av alkoholen fra kroppen din. Dette fungerer imidlertid ikke. Tørt, ristet brød kan imidlertid hjelpe til med å roe magen hvis du føler deg kvalm. Det er noen anekdotiske bevis på at kapsler med aktivt kull tatt før eller rett etter drikking kan hjelpe, men dette ser ikke ut til å være sant. Magen absorberer rett og slett alkohol for raskt.

Det er én sikker «bakrus-kur", men det er sannsynligvis ikke det du forventet. Til syvende og sist er det beste bakrusmiddelet forebygging. Ved å holde alkoholforbruket i moderate mengder kan du forhindre en ekkel bakrus og beskytte søvnen din.

 

Husk - Alkohol og søvn går ikke godt overens!

For mange mennesker som sliter med å få en god natts søvn, er alkohol ofte deres valg av søvnhjelp. Og selv om alkoholens beroligende effekt kan hjelpe deg å sovne raskere, blandes ikke søvn og alkohol.

 

Det er skrevet mye om hvordan alkohol har en negativ innvirkning på søvnen din. Inntak av alkohol før leggetid påvirker hvor mye dyp søvn og REM-søvn du får – så å innta for mye kan ha en alvorlig effekt på hvor gjenoppbyggende søvnen din er.

 

Å drikke alkohol før leggetid kan bidra til snorking og kan forverre symptomene på søvnapné. Alkohol har en avslappende effekt på halsmusklene, noe som kan gjøre det lettere for luftveiene å bli blokkert. Vevet som vibrerer i halsen din er faktisk det som forårsaker den velkjente lyden av snorking.

 

Alkohol kan også forstyrre døgnrytmen din. Dette er fordi alkohol kan forhindre at døgnrytmen din reagerer på det naturlige lyset som gjør at den fungerer som den skal – og forårsaker abnormiteter og søvnproblemer. Det er ikke den eneste sammenhengen mellom døgnrytmen din og alkoholforbruket.

 

Døgnrytmen din endres i løpet av dagen – det er derfor du kjenner den fryktede ettermiddagsdumpen rett etter lunsj. Disse endringene i døgnrytmen din kan også påvirke hvordan kroppen din metaboliserer alkohol. Kort sagt - samme mengde alkohol kan ha forskjellige effekter på kroppen din til forskjellige tider på dagen eller natten.

 

Hvordan nyte alkohol mens du unngår dårlig søvn – og bakrus

 

Selv om forebygging er den beste kuren når det kommer til bakrus, trenger du ikke å være avholds for å sikre at alkohol ikke ødelegger søvnen din eller morgenen din. Her er noen tips for forebygging av bakrus som kan hjelpe deg med å føle deg mer uthvilt når morgenen kommer, selv etter kveldsdrinken.

 

 

 • Drikk mye vann. Husk - en viktig faktor for bakrus og deres symptomer er dehydrering. Hvis du er ute og drikker med venner, prøv å følge 1:1-regelen. Dette betyr at for hver alkoholholdig drink du liker, tar du et glass vann etterpå. Dette vil ikke bare bidra til å holde deg hydrert, men reduserer også det totale alkoholforbruket ditt.
 • Få rikelig med elektrolytter. Vann er best for å forhindre dehydrering, men å   drikke væsker med elektrolytter kan hjelpe kroppen å miste mindre væske og kan hjelpe mot potensiell hodepine. Gode ​​
  kilder til elektrolytter inkluderer sportsdrikker som Gatorade eller Powerade, Pedialyte eller varm buljong.
 • Slutt å drikke alkohol minst et par timer før leggetid. Dette kan være det viktigste å huske. Hvis du bare nyter en drink eller to hjemme, kan det å begrense alkoholinntaket til noen timer før sengetid gjøre underverker for søvnkvaliteten din. Dette er fordi å drikke med måte og stoppe inntaket minst to timer før sengetid gir kroppen din tid til å få alkoholen ut av systemet før du legger deg.
 • Er søvnen din på tynn is?
  Det er greit å nyte alkohol med måte – det gjør jeg absolutt! Men hvis du bruker det for å hjelpe deg med å sove - eller hvis det ødelegger hvilen - kan det være et tegn på et annet problem.

 

Hvis du konsekvent får mindre enn 7 timers søvn hver natt, dårlig søvnkvalitet eller begge deler, snakk med legen din. De kan hjelpe deg med å forstå symptomene dine og testet for søvnforstyrrelser. Alkohol kan forverre søvnforstyrrelser som søvnløshet og søvnapné, så å få riktig behandling er avgjørende for å få den sunne søvnen du trenger.

 

Alkohol og søvn har et veldig interessant forhold, men du kan fortsatt nyte alkohol uten å ødelegge søvnen eller forårsake bakrus. Husk - moderasjon og timing er nøkkelen!

Sov Godt!

 

 

Søvnguiden Nyhetsbrev

Få det siste av relevant informajon og artikler om søvn

Vi holder deg oppdatert på alt som er interessant i vår søvnverden så du kan sove bedre

Ok ikke vær redd, vi tar godt vare på, og deler ikke din info.