Søvnguidens Søvnblogg

ER DET GREIT Å BRUKE ALLERGIMEDISINER FOR Å SOVE?

May 04, 2022
illustrasjon_av_allergitabeletter

Det finnes mange ulike allergimedisiner designet for dagtid og nattbruk. Vanligvis inneholder nattmedisinen visse ingredienser for å hjelpe deg med å sovne. Noen av  de gjør deg søvnig uansett når de tar det på grunn av deres histaminblokkerende egenskaper.  

Mange bruker også antihistamin til søvn selv når de ikke opplever allergier. Det er mer vanlig enn du kanskje tror. 

Antishistamin er imidlertid ikke noe du bør bruke som søvnhjelp – med mindre du opplever allergier om natten. Ved overforbruk kan det potensielt forårsake noen uønskede bivirkninger. Men, før vi kommer inn på det, la meg forklare hvorfor så mange bruker antihistaminer til søvn i utgangspunktet. 

Hvorfor får antihistamin deg til å sove? 

Den aktive ingrediensen i allergimedisiner med antihistaminer er et kjemikalie som kalles difenhydramin. Diphenhydramin er en histaminblokker som brukes til å behandle allergi symptomer, noen forkjølelsessymptomer, og til og med reisesyke. Denne medisinen har vært i stor bruk siden 1940-tallet. 

Mange "dagtid" smertestillende inneholder koffein - som selvfølgelig kan holde deg våken hvis du tar det om natten. Imidlertid inneholder deres nattformler ikke koffein. I stedet inneholder de difenhydramin slik at de kan behandle smerten din mens du hjelper deg med å sove. Det er fordi den viktigste bivirkningen av denne ingrediensen er døsighet. 

Selv om et antihistamin kan gjøre deg døsig, er det ikke laget for behandling av søvnløshet. Og hvis du allerede sliter med høysnue, så har du sannsynligvis en allergimedisin i hjemmet ditt. Så hvis du føler deg utmattet og ute av stand til å sove , spesielt fra allergisesongen - kan det være fristende å ta en ekstra allergitablett for å hjelpe deg med å sove og lindre symptomene dine. To fluer i en smekk. 

Dette er imidlertid ikke en god idé, og her er grunnen. 

 

Hvorfor du ikke bør bruke allergitabletter for å få sove. 

Husk at antihistamin ikke ble skapt for å hjelpe til med søvnløshet. Så selv om det kan bidra til å gjøre deg døsig, er det ikke det den ble laget for.  

Ikke bare det, men Benadryl kan faktisk skade søvnkvaliteten din, selv om det i utgangspunktet hjelper søvnen din til å begynne med. Å ta allergitablett for å få sove kan også forårsake andre bivirkninger: 

 • Forstyrrer døgnrytmen din. Selv om det kan gjøre deg tett og snufsete, hjelper histamin også med å regulerere døgnrytmen vår. Histamin hjelper kroppen din til å våkne opp, så ved å bruke medisiner som blokkerer den, er det mer sannsynlig at du sovner. Overforbruk kan også forvirre søvnsyklusen din og gjøre det mye vanskeligere for deg å sovne ved leggetid. Nøkkelordet her er "overforbruk" - hvis du bare bruker medisiner av og til mens du opplever allergisymptomer om natten, bør du ikke ha noen problemer med døgnrytmen din. 
 • Du kan føle deg verre neste dag. Det er vanlig å oppleve trøtthet på dagtid eller til og med en slags bakrus etter å ha tatt antisishtamin om natten.
 • Søvnkvaliteten din kan bli påvirket. Selv om allergitabletter kan hjelpe deg med å sovne raskere og sove lenger, vil det ikke forbedre søvnkvaliteten din. Noen potensielle bivirkninger inkluderer munntørrhet, urolig mage og hodepine. Disse kan være spesielt plagsomme om natten. Bruk av antihistaminer om natten kan potensielt føre til parasomnier som søvngjengeri også. Husk at å sove lenge ikke er det samme som å få god, restituerende søvn. Så selv om du kanskje sover lenger, betyr det ikke at du sover bedre. 
 • Kroppen din kan raskt utvikle en toleranse for difenhydramin - selv på bare noen få dager. Dette betyr at du trenger en høyere dose for å få de samme søvninduserende effektene. En studie fant at etter fire dager med å bli brukt som søvnhjelp, fungerte difenhydramin ikke bedre enn en placebo. 
 • Det kan føre til problemer med oppmerksomhet og fokus , spesielt hos eldre. En studie fant til og med at medisiner som difenhydramin kan være knyttet til utvikling av demens! 

Lang historie kort - du bør ikke behandle et søvnproblem med allergimedisin. Bruk av et reseptfritt søvnhjelpemiddel eller til og med reseptbelagte søvnhjelpemidler kan forårsake problemer senere - inkludert insomnia. De kan til og med være vanedannende, og forårsake alvorlige bivirkninger.

Det finnes bedre måter å få en god natts søvn på. Og de krever ikke medisiner.

 

Ikke bruk allergimedisiner til søvn - Prøv disse 4 alternativene i stedet 

Enten du opplever sporadisk søvnløshet eller kronisk søvnløshet, kan en god natts søvn bare være noen få enkle endringer unna. Her er noen av forslagene mine for å hjelpe deg med å få bedre søvn , alt uten antihistamin. 

 1. Prøv et Melatonintilskudd 

Kroppen din produserer naturlig melatonin for å hjelpe deg med å få den avslappende søvnen du trenger hver natt. Når du gjør deg klar til å legge deg, produserer kroppen din mer for å hjelpe deg med å sovne. Når du våkner, produserer kroppen din mindre for å hjelpe deg med å føle deg energisk gjennom dagen. 

Hvis du sliter med å få en god natts søvn, kan et melatonintilskudd gi deg den boosten du trenger for å sove dypere og bedre. 

 1. Drikk te 

Noen typer te , inkludert lavendel, valerian root og kamillete - kan hjelpe deg med å sovne raskere og sove bedre hvis du drikker dem før leggetid. 

Unngå koffeinholdig te som svart te eller matcha - disse vil definitivt holde deg våken! Koffein burde ikke inntas nærmere enn seks timer før leggetid. Det kan virke som veldig lenge, men det er tiden det tar for koffein å forlate systemet ditt! 

 1. Vær oppmerksom på søvnhygiene 

Søvnhygiene er i utgangspunktet alle dine nattvaner før sengetid. God søvnhygiene hjelper deg med å sove bedre, mens dårlig søvnhygiene kan bety lange netter der du lurer på hvorfor du ikke får sove. 

Her er noen måter du kan forbedre søvnhygiene i kveld: 

 • Gå til sengs til samme tid hver kveld, og våkne til samme tid hver morgen 
 • Slutt å bruke elektroniske enheter minst en time før sengetid. Det blå lyset som slippes ut fra disse enhetene kan påvirke kroppens naturlige melatoninproduksjon og gjøre det vanskeligere å sove. 
 • Gi deg selv en time før sengetid for å fullføre uferdige oppgaver og hold på kveldsritualer som å pusse tennene og vaske ansiktet ditt. 
 • Prøv avslapningsteknikker som journalføring eller meditasjon før sengetid. Disse kan hjelpe deg med å rydde tankene dine, behandle dagens hendelser og hjelpe deg å sove stressfritt.   

  4. Ta en dusj eller varmt bad før sengetid 

Det er lite som slår en varm dusj eller et bad for å hjelpe deg å slappe av etter en lang dag. Å ta et varmt bad eller dusje en time eller to før sengetid kan gjøre det mye lettere å få en god natts søvn. Begge er en utmerket måte å roe ned kroppen din, løsne opp ømme muskler, og roe et travelt hode. Et varmt bad eller dusj senker også kroppstemperaturen din, og hjelper deg med å kjøle deg ned før du legger deg til sengs for natten. 

Hvis du har allergier om natten, kan dette også skylle vekk irriterende stoffer som kan hindre deg i å sove godt, for eksempel pollen, støv, eller hår fra kjæledyr. 

 

Klør du etter en god natts søvn? Hopp over antihistaminet 

Det er en grunn til at antihistamin er en populær og kjent allergibehandling - det fungerer bra hvis det brukes som anbefalt! Og hvis du opplever allergisymptomer om natten, kan antihistamin gi kjærkommen lindring til de søvnløse nettene. Det er imidlertid viktig å bruke alergimedisin som anvist og unngå å bruke det hvis du ikke har allergier. 

Søvnproblemer er stressende, spesielt når det virker som løsningen på dine bekymringer kun er så langt unna som nærmeste apotek. Men, i stedet for å bruke et antihistamin for søvn, vet at det er mye bedre alternativer der ute.  

Noen ganger kan små, enkle forandringer utgjøre stor forskjell.

Sov godt!

 

Søvnguiden Nyhetsbrev

Få det siste av relevant informajon og artikler om søvn

Vi holder deg oppdatert på alt som er interessant i vår søvnverden så du kan sove bedre

Ok ikke vær redd, vi tar godt vare på, og deler ikke din info.