Søvnguidens Søvnblogg

Bedre Søvn med Bolt-score

Sep 21, 2023

 

Bolt-score (Body Oxygen Level Test) er en enkel måte å vurdere din pusteeffektivitet og dens innvirkning på søvnkvaliteten din. Denne metoden har vist seg å være en verdifull ressurs for å forbedre nattesøvnen og generell helse.

 

Hvordan Måle Din Bolt-score

Måling av din Bolt-score krever bare noen få enkle trinn:

  1. Ta en normal innpust gjennom nesen og pust ut gjennom nesen.
  2. Hold nesen forsiktig for å forhindre luftinntak.
  3. Start en timer.
  4. Mål hvor mange sekunder det tar før du kjenner det første klare behovet for å puste.
  5. Slipp nesen, stopp timeren og pust inn gjennom nesen.
  6. Gjenoppta normal pusting.

 

Hvorfor er Bolt-scoren Viktig for Søvn?

Din Bolt-score gir deg innsikt i hvor effektivt du puster og hvordan det påvirker din søvn. En høy Bolt-score betyr at du har god pusteeffektivitet, mens en lav Bolt-score indikerer at din pusting kan være mindre effektiv og forstyrre søvnen din.

 

Forbedre Søvnkvaliteten med Pusteteknikker

Her er noen enkle pusteteknikker som kan hjelpe deg med å forbedre din Bolt-score og søvnkvalitet:

  1. Ro ned pusten før sengetid: Ta deg tid til å senke pustefrekvensen din i 15 minutter før du legger deg. Pust rolig gjennom nesen, og fokuser på luftstrømmen som kommer inn og ut.

  2. Reduser pustefrekvensen: Forsiktig reduser hastigheten på inn- og utpusten din. Dette bidrar til å stimulere vagusnerven og fremme avslapning i kropp og sinn.

  3. Pust gjennom nesen: Sørg for å puste gjennom nesen under søvnen. Dette er avgjørende for å opprettholde optimal oksygentilførsel og søvnkvalitet.

Hva Du Kan Forvente

Når du begynner å forbedre din Bolt-score og implementere disse pusteteknikkene, kan du forvente positive endringer i din søvnkvalitet. Mange opplever dypere søvn, færre oppvåkninger om natten og en generell følelse av mer uthvilt om morgenen.

Det er viktig å merke seg at resultatene kan variere fra person til person. Noen kan oppleve raske forbedringer, mens andre kan trenge litt tid før de merker en forskjell. Det viktige er å være tålmodig og holde seg til pusteteknikkene.

 

Oppsummering

Din Bolt-score er en verdifull indikator på din pusteeffektivitet og dens innvirkning på søvnen. Ved å måle og forbedre din Bolt-score med enkle pusteteknikker, kan du oppnå bedre søvnkvalitet og generell helse. Gi disse teknikkene en sjanse, og du kan oppleve en mer avslappet og gjenoppladet nattesøvn.

Her er en teknikk som du kan bruke for å roe kroppen ned for å sove. 

 

Vil du vite mer om søvn pust, BOLT score og pusteteknikker så sjekk ut boken The Oxygen Advantage av Patrick Mckeown, eller https://oxygenadvantage.com for mer teknikker og informasjon om pust. 

 

Lykke til og sov godt!

Mvh Knut i Søvnguiden

Søvnguiden Nyhetsbrev

Få det siste av relevant informajon og artikler om søvn

Vi holder deg oppdatert på alt som er interessant i vår søvnverden så du kan sove bedre

Ok ikke vær redd, vi tar godt vare på, og deler ikke din info.