Søvnguidens Søvnblogg

Å BRUKE DETTE I NESEN VIL HJELPE DEG Å SOVE MER OG SNORKE MINDRE

søvnguiden May 12, 2022
illustrasjon_av_mann_som_sover

Å puste med munnen når du sover er ikke bra, men hvorfor? Jo, det forsterker snorking, det gir dårlig ånde, det kan utløse hoste og resultere i tørr munn og sår hals. Det øker tanngnissing, og det kan forverre astmasymptomer og høyt blodtrykk. Munnpust kan også føre til lav oksygenkonsentrasjon i blodet, redusere lungefunksjonen og føre til hjertesvikt. Hjelpes!

Hvis du tror du puster gjennom munnen når du sover, eller om du har et avviket septum – og du vil gjøre en positiv endring for helsen din, har jeg noen gode nyheter. Du trenger bare å åpne neseborene. Å åpne neseborene vil få mer luft gjennom nesepassasjene dine, noe som vil hjelpe deg til å puste gjennom nesen i stedet for gjennom munnen. Du vil forbedre helsen din, sove bedre, og hvis du er en såkalt munn eller tunge snorker, vil du snorke mindre også!

 

Hvordan nesen din fungerer

Ok, så du vet allerede at den typiske nesen har to nesebor. Du vet kanskje også at det inkluderer et septum. Det er brusk og bein som gir nesen sin form og struktur, og som skiller neseborene dine.

Når du puster gjennom nesen, kommer luften inn i neseborene, passerer gjennom nesepassasjene dine, og fortsetter deretter forbi nasopharynx (dette er toppen av halsen), som inkluderer epiglottis (den avlange klaffen av hud og brusk på baksiden av munnen), før den går videre nedover luftrøret.

Det virker lett nok å få luft fra nesen til lungene, men det er situasjoner som kan gjøre nesepusten vanskelig.

 1. Et avviket septum. Et avvikende septum skjer når septumet er forskjøvet eller utenfor sentrum, noe som gjør det ene neseboret mindre enn det andre. Dette er ekstremt vanlig.
 2. Nesepolypper. Nesepolypper er små ikke-kreftfremkallende vekster inne i nesen din som skaper en hindring.
 3. Opphopning. Overbelastning fra forkjølelse eller allergier kan delvis eller helt blokkere ett eller begge neseborene.
 4. Betennelse. Betennelse er forårsaket av en infeksjon i luftveiene, for eksempel en bihuleinfeksjon eller bihulebetennelse.
 5. Kollapsede neseventiler. Neseborene dine svekkes naturlig etter hvert som du blir eldre, og de kan kollapse på grunn av en neseskade eller kirurgi.

Fordeler med nesepust

Selv om det til tider er vanskelig med nesepust, er kroppen din faktisk designet for det. Når du blir født, er ikke luftveiene fullt utviklet, så de første månedene av livet kan du bare puste gjennom nesen. Og hva med alle de små hårene i nesen din? Hårene, eller cilia, samt slimet i nesen din er designet for å fungere som et filtreringssystem, og holder milliarder av partikler som støv og allergener fra å komme inn i lungene dine.

 1. Å holde farlige partikler og forurensninger fra å komme inn i lungene er en av fordelene med nesepust, men det finnes også mange andre.
 2. Forbedret kropps- og tankeytelse. Nitrogenoksid produseres naturlig og kontinuerlig av cellene i foringen av arterier og årer, inkludert i nesen. Når du puster gjennom nesen, øker hastigheten på salpetersyreproduksjonen. Salpetersyre hjelper deg fysisk og mentalt ved å utvide blodårene og forbedre kroppens evne til å absorbere oksygen i blodet, bidra til å senke blodtrykket, øke hjernefunksjonen og øke immunforsvaret og energinivået.
 3. Indre harmoni. Nesepust regulerer og balanserer hvor mye oksygen du inhalerer og absorberer og hvor mye karbondioksid du puster ut. Det resulterer i en jevnere, mer avslappet pustehastighet, noe som gjør at kroppen din kan fungere effektivt, spesielt når du opplever stress eller angst. Når munnen puster, puster du større. Kroppen din kan ikke absorbere alt oksygenet raskt nok, så du ender opp med å puste ut for mye karbondioksid. Dette kan føre til at du blir ør eller til og med hyperventilert.
 4. Luftveis- og lungebeskyttelse. Nesepassasjene dine er foret med slimete, som varmer og fukter luften du inhalerer og hjelper den lett å passere gjennom luftrøret og inn i lungene. Munnpust gir tørr, kald luft som kan irritere luftveiene og føre til hvesing eller hoste.
 5. Bedre søvn. All den varme, fuktige, filtrerte luften, rik på salpetersyre, som du puster inn gjennom nesen med en avslappet hastighet mens du sover, hjelper deg å sykle gjennom alle søvnstadiene slik at du høster fordelene med den dype, gjenopprettende søvnen. På denne måten gir nesepust ditt sinn og kropp godt, rent oksygen slik at du kan komme deg fra dagens dag og forberede deg på neste. Du vil sove bedre og våkne opp og føle deg mer uthvilt.
 6. Mindre snorking. Tunge snorking og munn snorking er begge forbundet med munnpust mens du sover på ryggen. Når du er på ryggen, faller munnen din i en avslappet, åpen stilling, noe som fører til at munnen puster. For munn snorkere kan luften som inhales gjennom munnen vibrere mot bløtvevet på baksiden av munnen og halsen, noe som forårsaker snorking. For tunge snorkere slapper tungen mot baksiden av halsen som delvis hindrer luftveiene, noe som også forårsaker snorking. Nesepust bidrar til å eliminere begge disse vanlige årsakene til snorking.


Hvordan forbedre nesepusten

Som jeg sa tidligere, hvis du tror du sover med munnen åpen - eller vet at du gjør det fordi du er overbelastet eller har en avviket septum - og du vil gjøre en positiv endring for helsen din, har jeg noen gode nyheter. Du kan veldig raskt og komfortabelt åpne luftveiene i nesen gjennom nesedilasjon.

Nesedilasjon er nettopp det. Den åpner eller utvider neseventilene (også kalt nesebor), slik at du får mer luft gjennom nesepassasjene. Det er her vi kommer til den delen om å putte noe i nesen din – namlig Nesedialator! Dette er veldig små enheter, omtrent på størrelse med miniatyrbildet ditt, som sitter rett inne i nesen og holder den åpen mens du sover for å øke luftstrømmen og forbedre pusten.

Det er et par ting jeg liker spesielt med en neseutvider/nesedialator.
Det hjelper deg å puste gjennom nesen (i stedet for å snorke gjennom munnen din hvis det er et problem), slik at du kan nyte alle de fantastiske fordelene med nesepust.

Dialatorene kommer fra ulike produsenter, og det finnes også ulike størrelser der ute, slik at stort sett alle kan finne en som passer.
Tenk på det på denne måten, du pustet gjennom nesen din da du var baby; Så ved å hjelpe deg med å puste gjennom nesen, vil en nesedialator bokstavelig talt hjelpe deg med å sove som en baby.

Sov godt!

 

Søvnguiden Nyhetsbrev

Få det siste av relevant informajon og artikler om søvn

Vi holder deg oppdatert på alt som er interessant i vår søvnverden så du kan sove bedre

Ok ikke vær redd, vi tar godt vare på, og deler ikke din info.